Drupal Prometheus: Drupal als MVC framework?

Drupal is een rijkelijk gevulde gereedschapkist vol handige tools die tesamen een applicatieframework vormen waarop snel, gestandaardiseerd en bedrijfszeker webapplicaties kunnen worden opgezet. Niet lang voordat ik Drupal leerde kennen in 2006, had ik kennisgemaakt met de MVC-design pattern als manier om het ontwikkelen van webapps en -sites te standaardiseren en vereenvoudigen. Het Zend framework bestond net en leek een goede belofte voor de toekomst in te houden zodat het een goede keuze leek omtoe te leggen op MVC en het Zend framework. Er waren echter ook nadelen: de grote bibliotheek van afhankelijkheden was niet op elke (klanten)server welkom, veel servers draaiden nog geen PHP 5 en PDO, Zend bracht out-of-the-box geen enkele vorm van websitemanagement mee (en daarbij bleek de complexiteit van het Zend framework niet gering).

Na mijn kennismaking met Drupal was snel duidelijk dat dit platform aanzienlijk beter aansloot bij mijn dagelijkse werkpraktijk dan het Zend framework; vooral de aanwezigheid van een uitontwikkeld CMS en de snelheid waarmee een website of applicatie kon worden opgezet waren  belangrijke voordelen van Drupal. Ik besloot me te specialiseren in Drupal met als resultaat dat ik tegenwoordig vrijwel exclusief Drupal opdrachten doe.

Ik heb echter altijd een voorliefde overgehouden voor het werken met het MVC-model. En naast alles wat Drupal wel is: het is niet opgezet volgens de lijnen van het MVC-model. Hoewel Drupal MVC-kenmerken heeft kun je het geen MVC framework noemen (volgens Rob Knight heeft Drupal meer weg van het PAC-model gezien de manier waarop verschillende pagina-elementen (blocks, nodes, Views) elk met een eigen MVC-triade komen in plaats van gebruik te maken van een centrale controller, ik ben van mening dat de verschillen groter zijn dan dat). Vandaag kwam ik http://www.drupalprometheus.org/ tegen, auteurs van een Drupal module die ze presenteren als Drupal MVC Layer, oftewel, een API die binnen Drupal een MVC benadering mogelijk maakt. Ik heb alleen nog onderstaande introductievideo bekeken, dus of het wat is weet ik niet. Maar het lijkt me de moeite waard om eens nader te bekijken.