HTML 5 goed voor ondernemers

Wie het webdesignnieuws enigszins volgt zal niet ontgaan zijn dat er de laatste maanden veel buzz is rond het onderwerp ‘HTML 5’. Verbazend is dat niet: HTML 5 is een belangrijke stap voorwaarts in de ontwikkeling van het desktop- en mobiele web.

Wat is HTML 5?

HTML 5 is de meest recente Hyper Text Markup Language specificatie (de broncode achter webpagina’s) en opvolger van zowel de HTML 4.1 als de XHTML 1 specificaties. (Dat laatste is niet helemaal juist: HTML 5 is feitelijk geen opvolger van XHTML omdat de XHTML-ontwikkeling helemaal gestopt is).

Hoewel Internet Explorer pas vanaf de huidige versie (9) redelijke ondersteuning biedt voor HTML 5, doen vrijwel alle andere bekende browsers dat al langere tijd op redelijk tot goed niveau.

 

Meer dan een spec

HTML 5 is dus een specificatie van de broncode waarmee webpagina's worden geschreven. Je kunt je als ondernemer natuurlijk afvragen: "Waarom moet ik dat weten, dat is toch jullie vakgebied?". En hoewel dat laatste waar is is het toch goed om iets te weten over HTML 5. Het is namelijk niet alleen een technische spec, maar ook de sleutel naar het internet van de toekomst, met nieuwe en betere mogelijkheden, en kansen voor wie ze ziet.

Voor ondernemers

Wat betekent praktisch gezien de komst van HTML 5 voor u als online ondernemer, site-eigenaar of beheerder van een bedrijfswebsite? Wat gaat er veranderen? 

 • Betere gebruikerservaring 
  CSS3*) en de HTML 5-Javascript API's maken een vormgeving en functionaliteit die voorheen niet of zeer moeilijk te bereiken was, standaard mogelijk. Dit kan rechtstreeks leiden tot een betere en rijkere gebruikerservaring voor uw bezoeker.
     
 • Meer mogelijk met HTML 5
  Met nieuwe HTML 5 technologieen zoals bijvoorbeeld Geo-location, offline webapps (web storage) en de Canvas API, worden de praktische mogelijkheden van websites en webapps aanzienlijk groter dan ze waren. Zoals het internet ooit evolueerde van een statische verzameling read-only pagina's naar het interactieve Web 2.0, zo evalueert het nu tot platform voor hoogwaardige applicaties.
     
 • Snellere doorlooptijd van projecten
  HTML 5 is -veel meer dan z'n voorgangers- ontstaan vanuit de vraag uit de dagelijkse praktijk, en ligt daarmee aanmerkelijk dicthter bij de behoefte van u als online aanbieder en van ons als ontwikkelaars. Dit leidt tot een meer efficiente ontwikkelings-cyclus en uiteindelijk dus tot kostenbesparing: allerlei zaken kunnen sneller -en dus goedkoper- worden ontwikkeld.
     
 • Betere cross-platform dekking
  Het internet wordt steeds mobieler of liever gezegd: steeds meer cross platform. HTML 5 en daarbij CSS3 bieden een betere cross-platform dekking dan voorheen mogelijk was. Met de komst van HTML 5 en CSS3 komt het zogenaamde responsive webdesign binnen bereik. Dit betekent dat een website technisch zo wordt ingericht dat deze zich qua presentatie en functionaliteit aanpast aan het apparaat waarmee het bekeken wordt. Dit is een flinke stap voorwaarts het oplossen van de vraag hoe uiteindelijk het cross-platform internet moet worden benaderd.

Kortom, HTML 5 is meer dan een technisch papier; het is een praktische en grote stap voorwaarts voor de ondernemer met online ambities.

Meer weten over HTML 5 of andere zaken gerelateerd aan webdevelopment? Neem gerust eens contact op met één van onze mensen.

*) CSS3 is feitelijk geen onderdeel van HTML5 maar hangt er wel nauw mee samen, evenals een aantal JavaScript API’s, die los staan van de HTML5 specificatie maar wel HTML 5 nodig hebben om te kunnen functioneren.

Dit artikel is eerder verschenen op dwb-internet.nl